Med Corona/Covid-19 pandemien er vores verden evigt forandret, og som helt almindeligt menneske kan det være meget svært at navigere i denne nye situation. Man kan vælge at læse nyhedsmedierne, men hvor meget af det indhold er egentlig baseret på frygt, sensation og clikc-bait og hvor meget er helt nøgternt fakta?

Når jeg ønsker at få forskellige nuancer og perspektiver på et emne søger jeg typisk efter podcasts. Der er tid til at dykke ned i emner, og med folks stemmer som pejlemærke har jeg også nemmere ved at forholde mig til det der bliver kommunikeret.

Så det har jeg brugt meget tid på at lytte til. Og når der opstår nye situationer, kan det også være interessant at se på dem med briller såsom litteratur, filosofi og historiefortælling. Så derfor har jeg fundet 5 podcasts frem, der giver netop sådan nogle perspektiver på Covid-19-situatonen.

Giv mig endelig et prej, hvis du er stødt på andre anbefalelsesværdige podcasts om emnet.

HISTORIEFORTÆLLING

Radiolab: Playing God

Hvordan vælger man, når folk dør, og du ikke kan redde alle på grund af begrænsede ressourcer? Hvordan prioriterer man? Dette spørgsmål er presserende i øjeblikket, hvor hospitaler i hele verden står i akut mangel på respiratorer. 

I denne episode af Radiolab tager deres reporter tilbage i tiden til Memorial Hospital under orkanen Katrina, hvor sygeplejersker og læger stod i den frygtelige situationer, at de under denne katastrofe måtte lege gud.

Som altid gør Radiolab det de gør bedst: fortæller historier på en måde, så man ikke kan lade være med at leve sig ind i dem.

ØKONOMI

Freakanomics: Who Gets the Ventilator?

Ligesom i Radiolabs episode handler denne episode om hvordan man prioriterer patienter, når man ikke kan redde alle. For hvem skal man behandle først? Har sundhedspersonale førsteprioritet? Skal man redde gamle mennesker først? Børn? Dem der har mest “værdi” for samfundet?

I denne podcastepisode fra Freakanomics spørger værten en økonom, en lunge-specialist og en bio-etiker til råds.

LITTERATUR

Entitled Opintions: Pandemic, Dread, and Boccaccio’s Decameron

Efter Pesten i 1348, oså kaldet Den sorte død, skrev den italienske forfatter Giovanni Boccaccio værket Decameron, som betyder Ti dage. Fortællingerne i Decameron dækker over hvordan samfundet ændrede sig efter Pesten, og i podcastepisoden her reflekterer podcastseriens vært og litteraturprofessor hos Stanford University, Robert Harrison, over hvordan situationen beskrevet i Decameron relaterer sig til den situation vi oplever nu med Covid-19-pandemien. 

VIDENSKAB/FILOSOFI

24 spørgsmål til professoren x 2

Corona – Prisen for et liv

Hvad må det koste vores samfund og det enkelte menneske at redde et liv under Corona-pandemien? Det er en ubehagelig, men nødvendig diskussion at tage. Det er en diskussion der bliver taget under normale omstændigheder i sunhedsvæsnet. 

I denne episode taler Lone Frank med læge og filosof, Klemens Kappel, der argumenterer for, at vi til daglig er pligt-etikere, men i krisesituationer som Covid-19 pandemien bliver til nytte-etikere. Hvad disse to begreber dækker over skal du lytte til podcasten for at få svar på.

Corona – Viral depression

Hvad sker der med befolkningens mentale sundhed i en tid som denne, hvor flere af os er nødt til at isolere os selv, mister vores job og taber en masse penge. Lona Frank taler i denne episode med professor i klinisk medicin, Søren Dinesen Østergaard, om hvordan Covid-19-pandemien påvirker danskernes psyke, og hvordan vi kan forvente fremtiden hos lægerne og psykiatrien, når vi kommer ud på den anden side af Corona-tiden.


0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *